İçeriğe geç

Sınıf Diyagramları

Sınıf Diyagramları
Sınıf diyagramı statik bir diyagramdır. Bir uygulamanın statik görünümünü temsil eder. Sınıf diyagramı sadece bir sistemin farklı yönlerini görselleştirmek, açıklamak ve belgelemek için değil aynı zamanda yazılım uygulamasının yürütülebilir kodunu oluşturmak için kullanılmaktadır. Sınıf diyagramı bir sınıfın niteliklerini ve işlemlerini ve ayrıca sistem üzerinde uygulanan kısıtlamaları açıklar. Sınıf diyagramları nesne odaklı dillerin modellemesinde yaygın olarak kullanılmaktadır, çünkü bunlar doğrudan nesne yönelimli dillerle eşleştirilebilen tek UML diyagramlarıdır.

Sınıf diyagramı, sınıfların, arayüzlerin, ortaklıkların, işbirliklerinin ve kısıtlamaların bir koleksiyonunu gösterir. Yapısal diyagram olarak da bilinir.

Amaç:

Sınıf diyagramının amacı, bir uygulamanın statik görünümünü modellemektir. Sınıf diyagramları, nesne yönelimli dillerle doğrudan eşleştirilebilen ve inşaat anında yaygın olarak kullanılabilen tek diyagramlardır. Aktivite diyagramı, sıralama diyagramı gibi UML diyagramları sadece uygulamanın akış akışını verebilir ancak sınıf diyagramı biraz farklıdır. Bu kodlayıcı topluluğunda en popüler UML diyagramıdır. Sınıf diyagramının amacı şu şekilde özetlenebilir:

  • Bir uygulamanın statik görünümünün analizi ve tasarımı.
  • Bir sistemin sorumluluklarını açıklayın.
  • Bileşen ve dağıtım diyagramları için temel.
  • İleri ve geri mühendislik.

Sınıf Diyagramları Nasıl Çizilir?

Sınıf diyagramları, yazılım uygulamalarının oluşturulması için kullanılan en popüler UML diyagramlarıdır. Dolayısıyla sınıf diyagramının çizim prosedürünü öğrenmek çok önemlidir. Sınıf diyagramları, çizim sırasında göz önüne alınması gereken özelliklere sahiptir, ancak burada diyagram üst düzey bir görünümden ele alınacaktır. Sınıf diyagramı temel olarak sistemin statik görünümünü grafik olarak gösterir ve uygulamanın farklı yönlerini gösterir. Dolayısıyla sınıf diyagramlarından oluşan bir koleksiyon tüm sistemi temsil eder. Sınıf diyagramı çizilirken aşağıdaki noktalar hatırlanmalıdır:

  • Sınıf diyagramının adı, sistemin yönünü tanımlamak için anlamlı olmalıdır.
  • Her bir unsur ve bunların ilişkileri önceden belirlenmelidir.
  • Her sınıfın sorumlulukları (nitelikleri ve yöntemleri) açıkça tanımlanmalıdır.
  • Her sınıf için minimum özellik sayısı belirtilmelidir. Çünkü gereksiz özellikler diyagramı karmaşık hale getirecektir.
  • Şemanın bazı yönlerini tanımlamak için gerekli olan notları kullanın. Çünkü çizimin sonunda geliştirici / kodlayıcı için anlaşılabilir olmalıdır.
  • Son olarak, son şekli vermeden önce, diyagram doğru yapmak için mümkün olduğunca çok kez düz kâğıda ve yeniden işleme tabi tutulmalıdır. Şimdi aşağıdaki diyagram bir uygulamanın Sipariş Sistemi örneğidir. Bu, uygulamanın belirli bir yönünü açıklar.

Sınıf diyagramı statik bir diyagramdır ve bir sistemin statik görünümünü modellemek için kullanılır. Statik görünüm, sistemin kelime dağarcığını tanımlar. Sınıf diyagramı ayrıca bileşen ve dağıtım diyagramlarının temeli olarak da düşünülür. Sınıf diyagramları yalnızca sistemin statik görünümünü görselleştirmek için değil, aynı zamanda herhangi bir sistemin ileri ve geri mühendisliği için yürütülebilir kodu oluşturmak için kullanılır. Genellikle UML diyagramları nesneye yönelik programlama dilleri ile doğrudan eşleşmez, ancak sınıf diyagramı bir istisna oluşturur. Sınıf diyagramı, Java, C ++ vb. Gibi nesne yönelimli dillerle eşlemeyi açıkça gösterir. Dolayısıyla, pratik deneyimlerden sınıf diyagramı genellikle inşaat amaçlı kullanılır. Kısacası, sınıf diyagramları aşağıdakiler için kullanılır:

  • Sistemin statik görünümünü tanımlama.
  • Statik görünüm unsurları arasındaki işbirliğini gösterme.
  • Sistem tarafından gerçekleştirilen işlevleri tanımlamak.
  • Nesneye yönelik diller kullanarak yazılım uygulamalarının oluşturulması.

BELGEYİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Tarih:Genel

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

12 − = 10